091002-saab-9-5-kina

Saab 9-5 får nytt liv i Kina?

Vad har BAIC för planer med sitt ägande i Koenigsegg? Frågan som många ställer kanske är på väg att få sitt svar. Enligt källor som brittiska Autocar har talat med kan BAIC vara på väg att flytta produktionen av gamla 9-5 till Kina.

 Med snart 13 år på nacken är utgående Saab 9-5 en av bilvärldens riktiga trotjänare. Med lanseringen av nya 9-5 borde det vara dags för den gamla modellen att läggas till sin sista vila. Så kanske det inte blir. Brittiska Autocar har fått tag på insatta källor som avslöjar att gamla 9-5 mycket väl kan vara på väg in i en ny period av tjänstgöring, den här gången i en helt annan världsdel.

Enligt Autocars källor planerar Beijing Automotive Industry Corporation (BAIC) att ta över verktyg, utrustning och designpatent som behövs för att återuppta tillverkningen av 9-5. Det bör sägas att Autocars uppgifter är förhållandevis vaga och deras källa säger inte om 9-5 ska säljas som en Saab eller under något annat namn i Kina.

Är det här BAIC:s motiv med investeringen i Koneigsegg Group? När det nya partnerskapet offentliggjordes i början av september sades det att avsikten var att utforska möjligheterna att växa på den kinesiska marknaden och internationella marknader, både vad gäller Saabs och BAIC:s produkter. Om Autocars uppgifter visar sig stämma så är det inte första gången något liknande händer. Efter MG Rovers kollaps år 2005 fick som bekant Rover 75 och MG ZT nytt liv i Kina och i fjol flyttades tillverkningen av Alfa Romeo 166 till Guangzhou Auto. 

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!