100109-nya-9-5-till-kina

Saab 9-5 flyttas till Kina – blir Buick

Redan den 15 januari kan det första flyttlasset gå till Kina, ett lass som består av teknik som behövs för att tillverka nya Saab 9-5. Flera medier hänvisar till källor som säger att GM planerar att tillverka 9-5 som en ny Buick-modell.

Gamla Saab 9-5 får nytt liv i Kina under BAIC:s ledning. Nu verkar det som att även nya 9-5 flyttar till Kina. Det rapporterar SVT:s Rapport, Saabsunited.com och di.se. Alla hänvisar de till anonyma källor som säger samma sak – GM planerar att skicka produktionsverktygen till nya 9-5 till Kina där de ska användas för att bygga en ny Buick. Beslutet har tagits utan att Saabs ledning har underättats, uppger di.se.

Saab 9-5 tillverkas för tillfället i liten skala i Trollhättan men det finns verktyg även i tyska Rüsselsheim. Det är dessa verktyg som GM planerar att skeppa till Kina redan på fredag den 15 januari. Med tiden ska alla verktyg, även de i Trollhättan, skickas till Kina. Hur detta påverkar förhandlingarna med Saabs budgivare är oklart, enligt vad som är känt räknar alla spekulanter med att få tillgång till nya 9-5. Enligt Rapports uppgifter ställs verktygsflytten in om GM bestämmer sig för att sälja Saab.

GM:s nästa styrelsemöte är inplanerat på onsdag den 13 januari och då väntas ett slutgiltigt besked om Saab. GM:s beslut att utse en likvidator för Saab kom som ett dråpslag under gårdagen men enligt GM ska detta inte vara något hinder för en försäljning. Trollhättantidningen TTELA har tagit del av GM:s ansökan om likvidation, i vilken GM framhåller att en likvidation inte ska utgöra ett legalt hinder mot en försäljning av Saab.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!