081119-saab-96x

Saab 9-6X – ännu en Subaru-Saab

Kommer du ihåg Saab 9-2X, den som egentligen var en Subaru Impreza i kamouflagekläder och blev en flopp? Nu visar det sig att GM hade, eller fortfarande har, planer på en ny ”Saabaru”, nämligen 9-6X baserad på Subaru Tribeca.

Bilderna här ovan och nedan är cirka tre år gamla. Någon listig rackare har lyckats leta rätt på dem hos den amerikanska motsvarigheten till det svenska Patent- och registreringsverket. De föreställer helt enkelt Saab 9-6X som var på tapeten tidigare men som enligt uppgifter skrinlades, antagligen efter den grova missen med Saab 9-2X som med sina Subaru-gener inte lyckades locka Saab-spekulanterna.

Tanken var troligen att 9-6X skulle ersätta utgående 9-7X som läggs ner till nästa år. Men enligt nya rykten på forum runt om på Internet kan GM blåsa liv i 9-6X igen. Låter kanske inte helt lyckat med 9-2X i färskt minne och då 9-6X ser ut att bygga på Subaru Tribeca.

Samtidigt känns formerna som ett hån mot Saabs ”nya” formspråk à la 9-4X och kommande 9-5.

GM har nyligen gått ut med att ett flertal kommande modeller från bland annat Saab kan komma att försenas med så mycket som ett år (eller mer). Så för att hålla varumärket Saab fortsatt varmt (konstgjord andning?) kanske ryktena trots allt stämmer. Den som lever får se.

Uppdatering

"Swade" som ligger bakom trollhattansaab.net har i dag varit i kontakt med Eric Geers, informationsdirektör på Saab Automobile i Trollhättan, som på frågan om 9-6X återigen är aktuell svarade:

– That car is completely off the table.

Med andra ord att bilen är skrinlagd för alltid.

Läs mer

Provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!