Saab 900 Coupé fick aldrig chansen mot Volvo C70

Saab 900 NG Coupé var egentligen ingen coupé i ordets rätta bemärkelse utan en tredörrars halvkombi. En riktig coupéversion var dock på gång, men tyvärr tog sig modellen aldrig ur prototypstadiet.

Under General Motors ägo utvecklades den ursprungliga 900:ans ersättare, 900 NG (New Generation). Nya generationen lanserades under 1993 och erbjöds i tre utföranden – tredörrars och femdörrars halvkombi samt cabriolet. Någon egentlig coupémodell fanns aldrig även om tredörrarsversionen lite slarvigt brukar kallas för just 900 Coupé.

Men en riktigt 900 Coupé, eller Sport Coupé, var på gång. Valmet i Finland, som sedan tidigare hade byggt flertalet olika Saab-bilar, bland annat 900 Cabriolet, hade fått Trollhättans välsignelse att på egen hand ta fram en designprototyp. Det är den vi ser på bilderna i två olika utföranden.

En annan prototyp med mer klassisk bakre Saab-sidoruta.

Tyvärr tog den sig aldrig vidare ur prototypstadiet och fick därmed aldrig chansen att ta upp kampen med Volvo C70 som, baserad på 850, kom 1996 som årsmodell 1997.

Lite Mercedes CLK-känsla ger den, coupéprototypen av Saab 900 NG som baserades på cabrioletmodellen.

Hade detta kunnat bli bilen som räddade Saabs ekonomi under 1990-talet genom att ge övriga modeller en skjuts framåt och uppåt?

Bilden högst upp i artikeln kommer ursprungligen från en fransk tidning som beskrev 900 Coupé som konkurrent till bland annat nämnda C70 och CLK men också Honda Prelude. De skrev också att den var tänkt att gå till försäljning under 1998.

Framställningen av Saab 900 Coupé hos Valmet i finska Nystad i januari 1994.

Ta gärna en titt på Saabplanet.com som har en ännu bättre bild på Saab 900 Coupé.

Missa inte att läsa om en annan Saab från Valmet som aldrig gick i produktion, nämligen 9000 Cabriolet.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!