100723-saab-91-concept

Saab 91 Concept skapad av entusiasterna

Victor Muller har egna skisser på en ny Saab 92 men om Saab-entusiasterna får bestämma ska den se ut så här. Saab 91 är inspirerad av flygplanet Saab 91 Safir och skapad av Facebook-gruppen Saab 91 Petition and Support.

Att Saab har en hängiven skara entusiaster runt om i världen har blivit tydligt under de många turerna kring försäljningen från GM och nedläggningshoten. Vissa är dock mer hängivna än andra. Innan Spykers köp av Saab var klart startades onlinecommunityn Saab 91 Petition and Support med målet att utveckla en liten Saab-modell som skulle kunna rädda företaget. Den unge italienske designern Fabio Ferrante är ansvarig för designen av konceptbilen som är klart inspirerad av flygplanet Saab 91 Safir som fanns i trafik mellan 1945 och 1993.

Gruppen finns på Facebook där de diskuterar och bidrar med egna idéer och hur en liten småbil från Saab borde byggas. Idéerna har plockats upp fortlöpande av Ferrante och nu är exteriördesignen klar. Nästa steg är att börja med interiören. Det hela må låta som önsketänkande men gruppen är uppenbart seriös i sin ambition att kunna påverka Saab och ägarna Spyker som uppges ha långt gånga planer på att bygga en liten modell som utmanare till Mini Cooper och Audi A1. Med 387 centimeter på längden, 142 centimeter på höjden och 170 centimeter på bredden är Saab 91 Concept fullt jämförbar med Mini Cooper. Till skillnad från Minin är Saaben helt befriad från retroinslag i designen. Fabio Ferrante har i stället anammat Saabs nya desingspråk och anpassat det för en liten bil. Släktskapet med nya 9-5 är tydligt.

Saabs kommande småbil är ett spännande projekt som vi definitivt inte har hört det sista om, varken från Saab 91 Petition and Support eller Spyker-chefen Victor Muller.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!