100125-saab-affären klar

Saab-affären klar! Spyker köper Saab

SVT Rapport erfar att Spyker fått klartecken från GM att köpa Saab och att Europeiska investeringsbanken gett sitt medlåtande till att låna ut pengar samtidigt som Riksgälden gett klartecken för statliga garantier.

Spyker Cars och GM har sedan i fredags diskuterat Saab-affären i den svenska huvudstaden. Det ser nu ut att ha gett resultat.

Enligt vad SVT Rapport erfar har GM godkänt Spyker Cars senaste bud (läs mer via länkarna nedan) samtidigt som Europeiska investeringsbanken har godkänt utlånandet av 400 miljoner dollar. Riksgälden ska också ha godkänt de statliga garantierna och nu återstår endast att regeringen går i borgen för lånet. Klockan 14.30 i dag ska detta hanteras under ett extrainsatt regeringssammanträde.

GM väntas senare under eftermiddagen bekräfta köpet och Spyker Cars väntas hålla en presskonferens under dagen.

En av de faktorer som spelat störst roll för att GM skulle mjukna är att Spyker Cars har hittat en ny finansiär som sätter ryssen Vladimir Antonov ur spel. Den nya finansiären sägs vara den holländska entreprenören Mark Boekhoorn som tidigare förfogade över 3,84 procent av aktierna i Spyker Cars. Denna andel ska han nu ha utökat, dock okänt med hur mycket. Mark Boekhoorn är 50 år och god för elva miljarder kronor.

Läs mer om Saab-affären

Läs mer om nya Saab 9-5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!