Saab anlitar konsultfirma

Den svenska biltillverkarens pengabekymmer fortsätter, men nu har Victor Muller hittat en amerikansk finanskonsultfirma som ska hitta investerare till Saab. Samtidigt börjar fler och fler tappa hoppet.

Enligt Pacific Business News bekräftar finanskonsultfirman Endeavour Advisory Group att man fått i uppdrag från Saab att hitta finansiärer som vill gå in och sponsra det skuldtyngda företaget.

– Deras uppdrag blir helt enkelt att hitta pengar till oss, säger pressinformatören Gunilla Gustavs till Dagens Industri.

Men Endeavour Advisory Group, EAG är inte lika säkra på Saab. Pacific Business News menar att EAG bekräftade nyheten på sin hemsida där man skrev:

”Svenska biljätten Saab Automobile har anlitat Endeavour Advisory Group för att dra i hop 350 miljoner euro i skuldfinansiering. Vi är väldigt glada att Saab Automobile AB har valt Endeavour och Saabs vd Victor Muller har sagt att det är fantastiskt att jobba med Endeavour Advisory Group.”

Något som nu plockats bort från hemsidan. Om det betyder att EAG inte vill ropa hej förrän man kommit över bron eller vad annars det kan tänkas betyda är oklart i skrivande stund.

Löning nästa vecka

Nästa torsdag är det dags för löning för de Saab-anställda, något som fackföreningen Unionens ordförande Anette Hellgren kände sig lugn över när hon träffade Victor Muller förra veckan.

– Det vi hörde kändes bra. Det finns en plan för framtiden. Vad gäller augustilönen så känner jag mig trygg.

Saab ska enligt Dagens Industri betala ut cirka 100 miljoner kronor i lön till de anställda. Efter Kronofogdens utmätningar i går kom myndigheten över 5,1 miljoner kronor från SEB.

Pang Da och Youngman med på noterna

Enligt tidningen Just Auto är Saabs kinesiska investerare fortfarande med på vändorna kring när de kan få de bilar som beställts.

– Det kommer säkra 245 miljoner euro. Kinesiska myndigheter är inblandade och allt går enligt planerna. Så någon gång i höst, men det kommer inte ske i morgon.

Saab hävdar att man fortfarande har 11 000 ordrar på beställda bilar och att fler trillar in, men utan att vilja säga något mer specifikt datum nämner man vecka 35 som den tidigaste leveransen kan lämna fabrik.

Holmgrens bil stänger Saab-agentur

Fler och fler börjar, trots den möjliga ljusglimten i dagens nyhet om internationella investerare, ge upp på Saab.I vår läsarundersökningkunde vi på Teknikens Värld se att bara 3 av 10 tror på Saabs chanser att överleva.

Och våra läsare är inte de enda. Den 20 år gamla Saab-återförsäljaren Holmgrens Bil AB går i dag ut med ett pressmeddelande där man tröttnat på biltillverkaren och i stället börjar sälja BMW.

– Med den utveckling vi sett senaste året kan vi inte längre med stolthet representera varumärket. Vi känner inte att vi kan eller vill stå bakom Saabs agerande när man gång efter gång inte står upp för sina åtaganden gentemot kunder, återförsäljare och leverantörer, säger återförsäljaren som går ut med kritik mot de bonusar som betalats ut samt dröjsmålen med lönerna i juni och juli.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!