100112-saab brev till gm

Saab-anställda manifesterade – läs deras brev till GM

Flera tusen personer hade samlats utanför Saab-fabriken i Trollhättan klockan 12 i dag för att manifestera mot GM:s agerande. Därefter skickade de fyra fackklubbarna på Saab iväg ett gemensamt brev till GM, läs det här.

”Rädda Saab!” skanderade tusentals personer som i dag klockan 12.00 samlats utanför Saab-fabriken i Trollhättan. De anställda hade helt sonika lagt ned arbetet vid fabriken under den ungefär tio minuter långa manifestation. Anledningen till manifestationen är att GM ska förstå hur engagerade de anställda verkligen är och hur mycket de bryr sig om sin arbetsgivare Saab. Med manifestationen ville de också visa hur trötta de är på GM:s hattande och dattande i Saab-affären och deras inslagna linje om avveckling.

De fyra fackklubbarna på Saab – IF Metall, Unionen, Akademikerföreningen/Sveriges Ingenjörer samt Ledarna – har gemensamt författat ett brev som de nu skickat till GM. Det lyder så här enligt TT:s översättning:

General Motors väg till att bli ett friskt företag har inkluderat försäljningen av Saab Automobile och märket Saab.


Så fort den planen blev offentlig dök flera budgivare upp och gör så fortfarande.


Den bästa ekonomiska lösningen för att spara pengar/kostnader för GM är att sälja Saab i stället för avveckla företaget. GM kommer att stå där med risk för enorma avvecklingskostnader och stora risker för skadeståndskrav.


Eftersom den amerikanska regeringen (de amerikanska medborgarna) fortfarande äger ungefär 60 procent av GM, är det ett slöseri med de amerikanska skattebetalarnas pengar att inte sälja Saab.


En nedläggning av Saab skulle få minst lika stora återverkningar i USA som på det svenska samhället.


Spara pengar - Sälj Saab!

Samtidigt rapporteras det nu att Bolagsverket har godkänt GM:s förslag till likvidator, nämligen Stephen Taylor. Även Peter Törngren har utsetts till likvidator och de båda biträds av suppleanten Stefano Aversa.

GM:s val av Stephen Taylor sägs bero på att han ska kunna ta tillvara på internationella återförsäljares intressen, men handlarna i Sverige har protesterat mot valet då de anser Taylor vara jävig. Han var med i den grupp som ledde rekonstruktionen av Saab förra året.

I och med att likvidationen nu inletts är Saabs vd Jan Åke Jonsson och styrelsen fråntagen ledningen.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!