Saab-anställda utan augustilöner

I morgon är det tänkt att de Saab-anställda ska få sina löner för augusti. Men så blir inte fallet meddelar deras arbetsgivare Saab Automobile på onsdagskvällen. För andra månaden i rad får de anställda hoppas på att de får in pengar på sina konton.

På onsdagskvällen meddelade Saab via sin informationsavdelning att utbetalning av lönerna till Metallarbetarna på företaget försenas.

– Lönerna som skulle komma i morgon (torsdag) blir försenade. De blir inte utbetalade i morgon, säger Gunilla Gustavs på Saab till TT.

På fredag är det tänkt att tjänstemännen på Saab ska få sina löner, men de pengarna finns heller inte i dagsläget. Gunilla Gustavs berättar för TT att man gör allt för att få in pengar men vet inte hur långt fram i tiden det ligger.

Detta är andra månaden i rad som löneutbetalningarna till de anställda är ovissa. Metallarbetarna fick efter många om och men sina löner i tid, medan tjänstemännen fick sina löner nio dagar försenade.

Inga löneutbetalningar kan leda till konkurs

Kommer inga pengar in på tjänstemännens lönekonto på fredag kommer facket att agera. Unionen kommer i så fall att skicka en betalningsuppmaning till Saab som från och med delgivningen har sju dagar på sig att betala ut lönerna. På åttonde dagen efter betalningsuppmaningen kan facket begära Saab i konkurs. Facket ser ingen förhandlingsmån utan Saab måste betala inom de sju dagarna för att undvika konkurs.

Facket ser till sina medlemmars bästa och följer helt enkelt regelverket för den statliga lönegarantin. Blir det inga pengar från Saab så sätts bolaget i konkurs för att garantin ska träda i kraft och skydda de anställda ekonomiskt. Läs mer om den statliga lönegarantin i faktarutan nedan.

Utmätning gav endast 3,2 miljoner kronor

Förra veckan påbörjade Kronofogden utmätning hos Saab. Man tittade på Saabs konton i huvudbankerna SEB och Nordea, men där fanns endast 3,2 miljoner kronor. Det täckte inte beloppet på 4,9 miljoner kronor som gått till indrivning.

Om ett par veckor ska ytterligare utmätning genomföras på grund av krav på 43 miljoner kronor från underleverantörer som inte fått betalt av Saab.

Om Saab inte har bankmedel övergår utmätningen till att syna varulager och inventarier.

Fakta statlig lönegaranti

När lönegarantin faller ut vid i konkurs ersätts varje drabbad arbetstagare med upp till cirka 170 000 kronor (fyra basbelopp).

Det beloppet ska täcka intjänad lön upp till tre månader före konkursen samt semesterersättning. Där ingår även lön för första månaden efter konkursdatumet.

–I Saabs läge har i princip alla våra medlemmar fullt skydd för intjänad lön och semester. Men pengar som tjänats in tidigare än tre månader innan konkursbeslutet täcks inte, säger Wästfelt.

Vid ett konkursbeslut tar en konkursförvaltare vid som normalt säger upp all personal och då gäller uppsägningstiden (i vanliga fall sex månader) för den bortre gränsen för lönegarantin. Ofta räcker lönegarantin för hela uppsägningstiden.

Källa: Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen, samt TT

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!