091118-saab-höjer-takten Foto: Thorsten Weigl-for PR use only

Saab återanställer och dubblar takten

Saab-fabriken i Trollhättan kämpar sig tillbaka till ett normalt liv. Efter nyår planerar Saab att dubbla tillverkningstakten men redan nästa vecka återanställs 90 personer.

Efter nyår ska Saabs fabrik i Trollhättan ta ny fart. Då planerar Saab att produktionen ska höjas från 100 till 220 bilar per dag. Ökningen görs alltså från en mycket låg nivå som innebär att högst 30 000 bilar hinns med per år. När 2009 slår över till 2010 ska dock det första steget tas mot en normal produktionsvolym.

– Vi kommer att höja takten från vecka 1, och gå från 13 bilar per timma till 28 bilar per timme, säger Paul Åkerlund, ordförande i IF Metallfacket på Saab Automobile, till tidningen TTELA.

Den nuvarande takten i Trollhättan har lett till att flera Saab-handlare har ont om bilar och kunderna har fått vänta länge på leverans. Prognosen för nästa år, då nya 9-5 och 9-3 Cabriolet tillkommer, är att tillverka 60 000 bilar.

På tisdagen kom även ett annat glädjande besked – ytterligare 90 av de 700 anställda som blev uppsagda tidigare i år återanställs, enligt IF Metall. De ska vara tillbaka i produktion redan nästa vecka. Saab måste dessutom göra utbildningsinsatser, bland annat för produktionen av Saab 9-3 Cabriolet som tas hem till Trollhättan. När tillverkningen av nya Saab 9-5 startar är fortfarande inte fastställt.

– Ett problem för oss är att vi inte kan leverera tillräckligt många bilar tillräckligt snabbt. Det ska vi komma tillrätta med nu när vi ökar bemanningen och produktionstakten. Då lär väntetiderna för dem som beställer en ny bil bli kortare, säger Paul Åkerlund.

Sammanlagt har nu 150 av de 700 som blev uppsagda i våras fått komma tillbaka till Saab i Trollhättan.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!