Saab återupptar produktionen

Efter ett sex veckor långt produktionsstopp meddelar Saab att man återupptar produktionen i morgon fredag.

– Grundat på den information vi har så ser det ut som att vi kommer dra igång produktionen imorgon, säger Saabs talesman Gunilla Gustavs till nyhetsbyrån Reuters. 

Saab har de senaste dagarna varit i intensiva förhandlingar med sina underleverantörer. Gustavs lät meddela att man nu kommit överens med tillräckligt många av dem för att kunna dra i gång produktionen. Men när produktionen drar igång blir det i en takt av 100 bilar om dagen i stället för 240 bilar som var tempot innan tillverkningsstoppet. 

Beslutet har kunnat fattas efter att den kinesiska samarbetspartnern Pang Das förskott på 30 miljoner euro trillat in på Saabs konto. Lagom till att produktionen kickar i gång igen får Saab finbesök från Pang Da själva. Men Saabs Gunilla Gustavs förnekar att den återuppståndna tillverkningen bara är spel för gallerierna.

– Det är inte bara att demonstrera. Vi hade planerat för denna start oavsett Pang Das besök. Det ena har egentligen inte med det andra att göra. Men det är klart att det vore fint om fabriken kunde vara i gång. Men Pang Da vet hur läget ser ut, säger Gustavs till TT.

Uppdatering fredag: Produktionen igång igen.

Från Trollhättan meddelas att produktionslinan rullade igen från och med klockan tio i dag fredag, detta samtidigt som representanter för Saab och Pang Da höll presskonferens om sitt planerade samarbete.

Av: Erik Andrén

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!