090701-saab-pengar-snabbt

Saab behöver pengar – produktionen kan dubblas

Orderingången är i dagsläget tillräckligt stor för att Saab skulle kunna dubbla produktionen och nyanställa. Det som sätter stopp är pengarna. Saab har slut på pengar och försöker nu snabba på processen kring EIB-lånet.

 Saabs budskap till regeringen är tydligt. När representanter för den svenska fordonsindustrin träffar politikerna på Gotland under Almedalsveckan talas det förstås mycket om pengar. Enligt Saabs vd Jan Åke Jonsson är det krisdrabbade företaget i stort behov av extra penningtillskott. Statliga lån skulle med nästan omedelbar verkan kunna sätta ordentlig fart på Saab.

– Vi skulle kunna gå upp i produktion i förhållande till vilken orderingång vi har, säger Jan Åke Jonsson till Göteborgs-Posten.

Saab-chefen tror att Saab utan problem skulle kunna dubbla produktionen kortsiktigt, men att mycket beror på vad som händer i omvärlden. I dag tillverkar Saab inte mer än cirka 100 bilar per dag. Jonsson säger till Göteborgs-Posten att statliga lån skulle innebära att Saab kan nyanställa ett antal personer. Nu försöker Jan Åke Jonsson och Saab skynda på Europeiska investeringsbanken (EIB) för att om möjligt få loss ett lån på 4,6 miljarder kronor snabbare. EIB:s styrelse uppges inte kunna ta något beslut förrän den 22 september. Saab vill försöka flytta fram avgörandet till juli. Om inte det går säger Jonsson att Saab tvingas anpassa verksamheten för att få pengarna att räcka längre.

Det förs även diskussioner mellan Saab och den svenska staten om så kallade undsättningslån. Tidigare har fem miljarder kronor satts av för sådana tillfälliga lån men än har ingen inom den svenska fordonsindustrin fått ta del av dessa.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!