081103-saab-blackbird

Saab Blackbird Concept – Saab om tolv år?

Är det så här en Saab kommer att se ut år 2020. Det tror i alla fall den frilansande designern Mark Kruse. Han Saab Blackbird Concept förutspår en framtid där Saab spinner vidare på flygtemat, och utrustar sina bilar med en innovativ lösning för hjulupphängningen.

Saab på senare år gjort sig kända för att leverera spännande konceptbilar. De står sig dock ganska slätt i jämförelse med Mark Kruses konceptbil Saab Blackbird. Mark Kruse är en fristående designer med Atlanta i USA som hemort. Att döma av hans Saab-koncept skulle han lika gärna kunna sitta i GM:s designcenter i Rüsselsheim. Kruse har till fullo anammat flygtemat, även om han tar det ett steg längre. I stället för att inspireras av någon av de svenska luftstridskämparna har Kruse hämtat influenser från den amerikanska legendaren Lockheed SR-71 Blackbird.

Visst kan man se vissa likheter mellan Kruses Saab-koncept och originalets Blackbird, även om bilen påminner minst lika mycket om huvudet på en fågel. Men konceptet är inte bara yta. Bilen har utvecklats för att passa in i 2020 års trafikbild. Den smala karossen ska kunna skära genom stadstrafik och trafikstockningar. En intressant detalj är de utanpåliggande hjulen som kan dras in tätt till karossen. Resultatet blir en bil som inte är bredare än 132 centimeter. Drivningen sker via fyra elmotorer som sitter i hjulen. Batterierna laddas bland annat av solpaneler på bilens ovansida.

Även i kupén bjuder Saab Blackbird på en del spännande lösningar. Stolarna är konstruerade för att kunna anpassas till den person som sitter i dem för tillfället. Är det en stor person så blir stolarna större och är det en mindre så krymper de ihop. Rakt framför ögonen på föraren sitter en lcd-skärm som visar all viktig information. Passageraren har i stället en gigantisk skärm som visar film, omgivning eller internet i en 180-gradersvy.

Läs mer

Provkörning

TV-TV

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!