100322-saab produktion

Saab-fabriken igång igen – nya 9-5:an först av bandet

I dag startade bandet vid Saab-fabriken i Trollhättan igen efter sju veckors uppehåll. Saabs vd Jan Åke Jonsson tillsammans med Spyker Cars vd Victor Muller var närvarande då första 9-5:an av nya generationen rullade av bandet. En stor dag i Saabs historia.

Saabs fabrik i Trollhättan har stått stilla i sju veckor till följd av den genomförda affären mellan Spyker Cars och General Motors. Men i dag satte produktionen igång igen och den första bil som rullade av i morse var ett exemplar av nya Saab 9-5. Bilen är den första som är byggd under ett Saab som står på egna ben.

På plats för att bevittna den historiska händelsen var Saabs vd Jan Åke Jonsson, Spyker Cars vd Victor Muller och Saab-fabrikens chef Gunnar Brunius. Och så var där en hel del fabriksarbetare förstås.

– Dagens återupptagande av produktionen är en milstolpe i företagets historia. Vi är igång som en oberoende tillverkare och jag är glad att få dela denna erfarenhet med arbetarna längs linan. De har visat ett fantastiskt engagemang och vi är nu inriktade på att trappa upp produktionen för att möta våra kunders efterfrågan, säger Jan Åke Jonsson.

Längre bak på fabrikens produktionsband stod en Saab 9-3 Cabriolet som numera också byggs i Trollhättan. När nya 9-5 SportCombi kommer nästa år ska fabriken tillverka totalt fem olika modeller på linan.

Bilen längst fram i dag, 9-5:an, kommer inte att gå ut till kund utan ska ingå i en testflotta av 9-5:or som ska föregå kundbilarna som distribueras om några månader.

– Alla här på Saab har jobbat extremt hårt för att nå denna så viktiga punkt. I dag startade produktionen igen med en ny 9-5 först ut – en passande symbol för den nya era som nu tagit vid, säger Victor Muller.

Till en början kommer produktionstakten ungefär att köras på halvfart jämfört med brukligt. Under nästa år skruvas produktionen upp för att så småningom försöka nå en försäljning om 100 000 bilar årligen, helt enligt den upplagda affärsplanen.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!