Saab 9-4X Foto: Charlie Magee Photography

Saab flyter i några dagar till

”Konkurs i dag blir det inte, den saken är klar” säger IF Metalls Lars Ankarfjäll till Teknikens Värld. Samtidigt tryter tålamodet för arbetarna på Saab som fått vänta på lönerna två gånger.

Saab Automobile har inte betalat ut löner till sina anställda sedan den 25 augusti. Nu börjar tålamodet tryta, men enligt IF Metall väntar man med att begära företaget i konkurs trots att man alltså har rätt att göra det, efter tio dagar utan lön.

– Det kan inte gå hur länge som helst. Vi har medlemmar som inte klarar uppehälle och i värsta fall blir de ju av med jobben. Vi ska ha möte över videokonferens i morgon för att kolla läget. Förhoppningen är att lönerna kommer in och att det blir fortsatt drift, säger fackförbundet IF Metalls pressombudsman Lars Ankarfjäll till teknikensvarld.se.

Samtidigt säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic säger till Dagens Industri att morgondagens videokonferensmöte kommer bli ett ödesmöte för om fackförbundet kommer begära Saab Automobile i konkurs eller inte. Konkurs är annars det enda sättet att säkra medlemmarnas löner via den statliga lönegarantin.

På Saab menar man att lönerna fortfarande väntar.

– Jag har inget nytt att säga. Lönerna är fortfarande inte betalda och företaget fortsätter att söka nya finansieringslösningar. Delvis väntar vi fortfarande på pengarna som varit lovade Saab från tidigare överenskommelser och vi har också sökt nya finansieringslösningar, säger Saabs pressombudsman Gunilla Gustavs till Teknikens Värld.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!