110513-saab-great-wall

Saab fortsätter leta partner i Kina – Great Wall het kandidat

Det havererade avtalet med Hawtai innebär inte slutet Saabs och Victor Mullers kinesiska förbindelser. Jakten på en kinesisk partner fortsätter och suvspecialisten Great Wall Motors är en av de troligaste kandidaterna.

Den kinesiska suvtillverkaren Great Wall Motors för samtal med Saab om ett eventuellt samarbete, uppger källor till nyhetsbyrån Reuters. Saab och Great Wall uppges ha diskuterat ett avtal redan innan Hawtai-uppgörelsen presenterades och enligt Reuters källa ska förhandlingarna aldrig riktigt ha avslutats, trots avtalet med Hawtai.

Det hann inte gå mer än nio dagar innan avtalet med Hawtai sprack. Avtal skulle i korthet ha inneburit att Saab skulle få 1,3 miljarder kronor från Hawtai som i sin tur skulle få knappt 30 procent av aktierna i Spyker Cars med option på mer. Avtalet innebar också att Saab skulle få en ingång till den kinesiska marknaden både vad gäller produktion och försäljning. Anledningen till att avtalet skrotades är inte offentliggjord men den kinesiska staten uppges ha haft ett finger med i spelet. Det har också sagts att Hawtai ska ha fått kalla fötter efter besöket i Trollhättan. Kontakten med Hawtai uppges trots allt inte vara helt bruten, det förhandlas fortfarande mellan Saab, Spyker och Hawtai men om man får till stånd ett affärsavtal så kommer det inte att se ut som det tidigare presenterade.

Även JiangsuYueda Group och China Youngman Automobile Group sägs vara två andra kinesiska biltillverkare som kan vara intresserade av att investera i Saab. Den kinesiska bilindustrin är stor och svår att överblicka men Great Wall Motors är en av de större spelarna och har även lyckats vinna lite berömmelse i väst, mestadels på grund av deras ohämmade kopior och dåliga krocksäkerhet. Förra året tog Great Wall dock en stor skalp när deras suvmodell Hover X240 fick fyra stjärnor i australiska krockstestinstitutet ANCAP:s tester, vilket är det högsta betyget någonsin för en kinesisk bil i ett internationellt krocktest. Great Wall har gjort flera försök att etablera sig på den europeiska marknaden och ett samarbete med Saab skulle kunna öppna en väg in till Europa.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!