081204-saab-egen-lösning

Saab har en egen plan

För Saabs vd Jan-Åke Jonsson ligger en försäljning av Saab långt ned på listan av alternativ. Jonsson jobbar i stället på en egen lösning på de finansiella problemen. Externa finansiärer ska satsa i konkreta utvecklingsprojekt i utbyte mot ägarandelar.

Saab Automobiles öde är minst sagt ovisst. General Motors famlar till synes i mörkret efter en lösning på de egna finansiella problemen och har egentligen inte tid att tänka på Saab. Kanske är det detta Saabs svenske vd Jan-Åke Jonsson insett. Jonsson arbetar nämligen på en egen lösning som ska rädda Saab. Jonsson arbetar för fullt med att leta efter externa finansiärer som kan gå in och bekosta specifika utvecklingsprojekt i utbyte mot ägarandelar i företaget. Han letar främst efter svenska finansiärer, till exempel underleverantörer eller andra intressenter inom fordonsindustrin. Det främsta syftet är att snabba på utvecklingen av nya modeller.

Jonsson säger till Automotive News Europe att en försäljning ligger långt ned på listan av alternativ, Saab är helt enkelt för integrerat i GM:s organisation och produktlinje för att det ska vara möjligt. Att lägga ned Saab är inte heller ett alternativ enligt Jonsson. Han säger att 2009 blir ett stort år för Saab då man planerar att lansera flera nya modeller, bland annat den livsviktiga nya 9-5. Jonsson tror att de nya modellerna, i kombination med Saabs starka varumärke, kommer att placera Saab i en konkurrenskraftig position för framtiden.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!