090223-saab-intressenter

Saab-intressenter har hört av sig till regeringen

Intresset för Saab Automobile är inte svalt. Till TT säger näringsminister Maud Olofsson att det finns intressenter som hört av sig till regeringen. Dessutom har andra intressenter hört av sig till Saab-ledningen.

– Det finns de som har hört av sig till departementet och dem har vi skickat vidare till rekonstruktören. Det handlar mest om en intresseanmälan. Så långt är det bra, säger näringsminister Maud Olofsson till TT.

Men inte nog med det. Intressenter har även hört av sig direkt till Saab-ledningen. Vilken typ av intressenter det rör sig vill ingen uttala sig om.

– Men det finns en del intressanta namn, säger statssekreterare Jöran Hägglund.

Vad gäller de statliga lånegarantierna berättar Maud Olofsson att det förs ständiga dialoger mellan parterna. Hon poängterar dock att inga dörrar är stängda.

– Allt hänger på om det kommer in en ägare som tar ansvar för Saab, understryker Maud Olofsson gång på gång för TT.

Den affärsplan som Saab-ledningen presenterade i fredags är allt för optimistisk enligt näringsministern. Dock vill hon inte gå in på detaljer eller låta diskutera affärsplanen offentligt.

Bland annat handlar det om Saab Automobiles vd Jan Åke Jonssons optimistiska visioner där han tror att företagets försäljningsvolymer i år sjunker med 25 procent. Här vill Maud Olofsson föra in en mer realistisk syn på det hela. Sett till den senaste utvecklingen ser hon det mer sannolikt med ett tapp på 50 procent eller mer. Hon backas upp av de tre senaste månadernas dystra försäljningssiffror för Saab. Ser man enbart till januari månad i år tappade Saab över 60 procent i Sverige och 55 procent ute i Europa. I USA backade man 46 procent under samma månad.

Prognosen för världshandeln med bilar i år pekar dessutom på en minskning med 30-35 procent, så att Saab skulle klara sig bättre än genomsnittet känns en aning utopiskt. Speciellt då minskningen lär bli än mer markant på den viktiga USA-marknaden.

Om några år är det tänkt att Saab ska sälja runt 150 000 bilar per år, kanske det också en aning för optimistisk vision av Jan Åke Jansson med tanke på att Saab aldrig varit uppe i de siffrorna under sina 60 år som biltillverkare.

Att det finns Saab-intressenter är ett glädjande ämne mitt bland alla svarta rubriker. Tillsammans med alla eldsjälar som gör allt för att rädda Saab (läs mer här) kanske företaget kan gå en ljusare framtid till mötes.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!