110616-saab-nespresso

Saab + kaffekokare = designstudie

Ett avbräck i den senaste tidens dystra nyheter om Saab är Eric Leongs häftiga designkoncept!

En Nespresso-maskin och en Saab. Där hittade designeleven Eric Leong vid Umeå universitet inspiration till sin fräsiga Saab. Enligt honom själv är målet att utveckla ett fordon som drar på en annan framgångsrik design. Framgångsrik design kan man med fog kalla Nespresso-maskinerna som vunnit ett antal designpriser världen över. Kaffemaskinstillverkaren har dessutom flirtat med designstudenter i Nespresso Design Contest sedan 2005 så kombinationen är kanske otippad men förklarlig. 

Fokus i projektet är varumärkenas kärnvärden och image. För Saab är det den flyginspirerade designen som är i fokus. Kunniga inom Saabs designspråk vet att ”hockey-klubban” vid C-stolpen är ett gammalt Saab-penndrag. Det dök upp på ur-Saaben 92 och har hängt med på alla Saabar sedan dess. Det sluttande taket har hittat inspiration från Saab 9-X konceptet som visades i Genève 2008. Vidare sneglar Eric Leongs designstudie mot den klassiska kombikupé-formen, men blandar med inspiration från en pickup och en traditionell coupé. 

Bilen görs individuell genom att fälgarna kan byta utseende via en ”digital projektion” men vad det är framgår inte. Häftigt låter det i alla fall! Nespressomaskin kommer inte att ingå, men designstudien hämtar enligt Eric Leong inspiration från det schweiziska företaget genom att ta vara på praktiska och miljövänliga lösningar. Taket ska ha solpaneler som ska samla ihop el när man är ute och kör i solen. När man kommer hem efter en hård dag i solen ska det gå att koppla in bilen i husets elnät för att använda den hopsparade elen.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!