110623-saab-inga-cash Foto: ......

Saab kan inte betala sina anställda

Företaget saknar de snabba pengar som man försökt säkra genom bland annat fastighetsförsäljning.

       Saab gick på torsdagsmorgonen ut med ett pressmeddelande och erkänner att man saknar pengar att betala ut löner till de anställda. Saab letar febrilt efter finansiärer för att få in nya och kortsiktiga pengar, som dels ska gå till de anställda men också till underleverantörerna. 

Men läget är osäkert och enligt pressmeddelandet kan man inte garantera att man på företaget kommer lyckas hitta de pengar man behöver för att göra rätt för sig. 

– Det är beklagligt, mycket trist att behöva meddela detta dagen innan midsommar, säger Gunilla Gustavs på Saab Automobiles informationsavdelning till nyhetsbyrån TT.

Hon vill inte kommentera risken för konkurs för Saab Automobile.

– Vi försöker fixa den kortsiktiga situationen nu, säger hon till Dagens Industri.

– Vi fortsätter att försöka hitta kortsiktiga finansiella lösningar. Mer kan vi inte säga, fortsätter hon och menar att man på Saab försöker lösa situationen så snart som möjligt.

Mer information kommer under dagen.       

Kan bli konkurs

Uppdatering 11:00

       Den försenade löneutbetalningen kommer drabba mellan 1 400 och 1 500 av Saabs 3 700 anställda. Men Håkan Skött, IF Metalls klubbordförande på Saab tycker inte att dagens utveckling skulle betyda spiken i kistan för Saab.

– Nej, det vill jag inte säga att det är. Man har ju jobbat med en lösning av det kortsiktigare slaget ganska länge, och man hann inte få den färdig tills idag när våra löner skulle betalas, säger Håkan Skött till Sveriges Radio P4 Väst. 

Han tror att det kan gå att lösa dagens nya kris. Lika optimistisk är inte Veli-Pekka Säikkälä som är avtalssekreterare på IF Metall. Förbundet ska förbereda en betalningsuppmaning till Saab. Saab får då sju dagar på sig att svara på den.

– Om det blir så, att vi går ut med betalningsuppmaningen och företaget ändå inte fixar detta, har vi att ta ställning till konkurs, säger Veli-Pekka Säikkälä till TT. 

För att få ut den statliga lönegarantin måste Saab vara satt i rekonstruktion eller i konkurs. Det kan däremot dröja flera månader innan ersättningen trillar in på Saabarbetarnas konton. Lönen får enligt Kronofogden inte ha intjänats tidigare än tre månader från det att konkursansökan kommer in till tingsrätten.

Fackorganisationen Unionens ordförande Anneli Hellgren säger att man på Saab ändå har tron på att företaget kommer klara sig. 

– Fakta är just nu att det inte blir några löneutbetalningar, så vi går inte på några blå dunster, men däremot är det viktigt att ha kvar tron på att det kommer lösa sig, säger Anneli Hellgren till Sveriges Radio. 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!