110502-saab-gemini Foto: Charlie Magee

Saab lånar 525 miljoner – produktionen kan starta

Inom en vecka ska produktionen av Saab-bilar i Trollhättan vara igång igen. Det uppger Spyker samtidigt som man meddelar att man säkrat ett lån från investeringsfonden Gemini. Samtidigt presenteras den nya samarbetspartnern Hawtai Motor Group.

Victor Muller beskriver kvällens besked som den bästa nyheten på länge. Nyheten består i att Saab kortsiktigt har lyckats säkra sin överlevnad. Detta tack vare en överenskommelse med Bahamas-baserade investeringsfonden Gemini Investment Fund Limited som ska låna ut 30 miljoner euro, motsvarande 270 miljoner kronor till Saab.

Lånet förbättrar Saabs likviditet och gör också att man inom en vecka kommer att få ut nästan lika mycket till, 29,1 miljoner euro, genom utbetalning på lånet från Europeiska investeringsbanken, EIB. Saab kommer alltså inom kort att få ett tillskott på 525 miljoner kronor.

Saab har som bekant många och stora hål att stoppa pengarna i. Enligt Victor Muller räcker pengarna för att betala Saabs skulder till underleverantörerna och han räknar med att fabriken i Trollhättan kan börja snurra inom en veckas tid.

Kronofogden har under de senaste tre veckorna tagit emot betalningsförelägganden mot Saab från sju olika företag. Lånet från Gemini ger dock endast en tillfällig andhämtning, mer pengar behövs på lång sikt. Vladimir Antonov oförtrutet för att få komma in som delägare i Saab. Men kanske har han redan lyckats. Flera källor hävdar att Antonovs företagsgrupp Convers Group ligger bakom Gemini.

På måndagskvällen har Saab gått ut med ett kortfattat pressmeddelande där man annonserar en presskonferens som börjar i morgon klockan 08:30. Presskonferensen kommer att hållas Peking och huvudpersonerna är Saabs ordförande Victor Muller och Richard Zhang, vice vd för Hawtai Motor Group. Muller och Zhang ska presentera och skriva under ett samarbetsavtal mellan sina respektive företag. Det är i skrivande stund oklart vad avtalet omfattar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!