Saab-motor i Wrangler-kopia från Kina

Kinesiska Baic ska använda sig av Saabs 2,0-litersmotor i sin kommande Jeep Wrangler-liknande modell BJ40.

2009 köpte Baic produktionsutrustning och teknikrättigheter till gamla Saab 9-3 och 9-5 för motsvarande 1,4 miljarder kronor. Nu kommer rapporter om att Baic planerar att använda sig av Saabs tidigare 2,0-liters turbomotor i åtminstone en av sina kommande modeller. Det är den Jeep Wrangler-inspirerade BJ40 som presenterades på bilsalongen i Peking 2013 som är den aktuella modellen.

När BJ40 visades upp i Peking hade den dock en 2,4-litersmotor under huven, redan när bilen presenterades hade Baic planer på att använda sig av Saab-motorn men hade problem med att få den att fungera i modellen. Nu verkar det dock som att Baic har fått ordning på tekniken och att den gamla 2,0-litersmotorn kommer att leva vidare i en kinesisk terrängbil. Växellådan blir en femväxlad manuell. Om Baic även planerar att använda sig av Saabs 2,3-litersmotor är i nuläget oklart.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!