Foto: Patrik Lindgren

Saab-museet kan klara sig helskinnat

Det verkar som att företaget Innovatum tar över Saabmuseet från och med nästa vecka. Trollhättans stad och Västra Götalandsregionen har gjort klart att man tänker stötta med kapital för att driva museet.

Nästa vecka slipper världens största Saab-samling att splittras när Innovatum går in och tar över museet i samma skick som det stod i när Saab ägde museet. Sedan Saab gick i konkurs har det uttryckts oro för att den unika samlingen riskerar att säljas ut i en del av Kronofogdens utmätningar av Saab Automobiles tillgångar. Men nu finns en chans för museet att överleva i ostyckat skick.

 – Förhandlingarna med konkursförvaltarna kan bli klara i nästa vecka, säger Innovatums vd Tore Helmersson till TTELA. 

 Men Innovatum är inte ensamma om att vara intresserade av bilarna. Enligt Tore Helmersson finns ytterligare spekulanter på bilarna som sträcker sig från Ur-Saaben från 1947 till en rad special-Saabar som byggts genom åren.

 – Det ska finnas vissa intressenter för museet, men det kan handla om samlare som är intresserade av vissa bilar i museet. Det är en förhandlingsfråga med konkursförvaltarna.

 Klart är att Trollhättans stad, som tidigare motsatt sig att köpa upp museet på grund av de höga driftskostnaderna, tillsammans med Västra Götalandsregionen kommer att gå in med ekonomiskt stöd för att säkra en fortsatt drift av museet. Även Saabveteranerna har erbjudit sig att hjälpa till med frivilligpersonal. Och det lär behövas för att sänka driftskostnaderna som årligen legat på mellan fem och sex miljoner kronor.

 – När det gäller personal är ju Saabs veteranförenings erbjudande något vi tar emot me tacksamhet. Vi har också redan i dag personal på Innovatum Science Center som också tjänstgjort på Saabmuseet så det finns en möjlighet att hitta lösningar där också. 

 Museet har stått stängt sedan årsskiftet men när det kan öppnas igen är ännu inte klart.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!