071207-gm-saab-lada

Saab och Lada kan bli syskon

GM uppges vara på väg att köpa in sig i Rysslands största biltillverkare OAO Avtovaz. Därmed kan Saab komma att ingå i samma ägarfamilj som legendariska Lada.

Ryssland har på senare år blivit en av världens mest expansiva bilmarknader. Varje år säljs cirka två miljoner bilar. Analytiker tror att den siffran kommer att stiga till 3,3 miljoner bilar redan år 2011. Självklart kommer världens biltillverkare vilja vara med och dela på den kakan.

På senare år har Avtovaz haft svårt att hålla jämna steg med utländska konkurrenter på den kraftigt expanderande hemmamarknaden. Avtovaz och de styrande i Moskva uppges nu vara intresserade av att säkra företagets status som nationens flaggskepp. Det klarar man inte på egen hand, det behövs utländska investerare, skriver DI.se.

Häromdagen bekräftade Avtovaz att GM är på väg att köpa in sig i företaget. GM uppges gå ihop med bland andra Fiat, för att köpa en minoritetsandel i det ryska företaget som är baserat vid staden Togliatti vid floden Volga. Redan nu är GM den största biltillverkaren i Ryssland. Samarbete med Avtovaz har man också sedan tidigare. I ett joint-venture med Avtovaz produceras Chevrolet för den ryska marknaden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr