080314-volvo-saab-hybrid

Saab och Volvo i unikt svenskt samarbete kring plug in-hybrider

Nu ska ett brett svenskt forskningsarbete inledas för att utveckla spjutspetsteknik inom området för plug in-hybridbilar. Testverksamheten kommer dessutom att äga rum på svensk mark.

Saab Automobile och Volvo Personvagnar inleder tillsammans med Vattenfall, ETC och statliga Energimyndigheten ett samarbete där forskning ska resultera i ny avancerad miljöbilsteknik för en snar framtid. Tillsammans ska de ta fram en flotta på tio plug in-hybridbilar som kan laddas direkt via eluttaget. Under de två år som projektet äger rum ska även infrastrukturen för att kunna ladda bilarna via elnätet tas fram. Syftet med det hela är att utveckla, demonstrera och utvärdera plug in-hybrider och olika laddningsalternativ. Statens bidrag till projektet är 62 miljoner kronor.

– Detta projekt är en viktig del av Saabs övergripande satsning på effektivare, bränslesnålare motorer med lägre miljöpåverkan. Hybridteknik är nästa naturliga steg för att ytterligare minska våra bilars påverkan på miljön, säger Jan Åke Jonsson, vd för Saab Automobile.

– Jag ser detta nya samarbete som en positiv vidareutveckling av hållbara personliga transporter. Vi har en unik möjlighet att ta ledningen när det gäller innovation av avancerad miljöbilsteknik. Vi vill vara med och skapa stabila spelregler och bygga upp en bred kompetens i Sverige på detta område, säger Fredrik Arp, vd för Volvo Personvagnar.

Både Saab och Volvo har under den senaste tiden visat upp olika hybridmodeller, dock i konceptform på bilsalongerna.

Saab visade på Genèvesalongen i förra veckan upp 9-X BioHybrid som förenar etanolmotorn med en elmotor. Volvo visade redan i Frankfurt förra året upp plug in-hybriden C30 ReCharge Concept som har en räckvidd på tio mil.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!