070906-volvo-plug-in

Saab och Volvo samarbetar i hybridprojekt

Saab och Volvo ska testa någon av sina större modeller som plug-in hybrid under nästa år och redan 2009 ska modellerna vara redo att tas i trafik. Det framgår av en bidragsansökan till energimyndigheten.

Det är tillsammans med Vattenfall och ETC Battery som Saab och Volvo söker pengar från Energimyndigheten för ett storskaligt projekt inom plug-in bilar, skriver Nyteknik.se.

Redan under nästa år ska Sveriges bidrag i bilvärlden testa tio plug-in bilar i trafik.

– Vi kommer att testa lite större Volvo plug-in hybrider, säger Klas Niste på Volvo till Miljörapporten.

Det ligger en hel del hemlighetsmakeri kring detaljerna i projektet men huvudmålet med satsningen framgår tydligt.

Bolagen vill skapa en svensk marknad för plug-in hybrider. Tillsammans tänker de själva satsa 62 miljoner kronor och hoppas på ytterligare 30 miljoner kronor i stöd från myndigheten, uppger Nyteknik.se.

Uppgifterna i projektet delas föga överraskande upp enligt följande: ETC Battery står för litiumjonbatterier, Saab och Volvo står självklart för bilarna medan Vattenfall bidrar med effektiv teknik.

Exakt vilka modeller som är aktuella vill varken Saab eller Volvo berätta om. Volvo visade på bilmässan i Frankfurt upp lilla C30 som plug-in-koncept. Så när det i Volvos fall pratas om större modeller är det i så fall fråga om V50 eller V70 eller någon av deras sedanbröder.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!