110726-saab-white-collar

Saab-såpan fortsätter i dag

Lönerna har trillat in på de anställdas konton, men underleverantören IAC väntar fortfarande på sina pengar.

Under onsdagen kom nyheten om att Saab får ut ett nytt lån från finansbolaget Gemini Investment på 25 miljoner euro. De pengarna hoppas Saab ska räcka till för att betala löner, skriver Dagens Industri. Gemini Investment och Saab har tidigare haft affärer ihop efter att Saab i maj lånade 30 miljoner euro av finansbolaget. 

Vid halv fem i går eftermiddag trillade Saabarbetarnas löner in på kontot. 

– Det känns naturligtvis jätteskönt att medlemmarna i IF Metall fått sina löner och att de faktiskt kom in innan månadsskiftet, säger IF Metalls ordförande på Saab Automobile, Göran Skött till Sveriges Radio P4 Väst. 

IF Metall och Unionen satt som bäst och skrev betalningsuppmaningar till Saab Automobile å deras medlemmars vägnar, när beskedet kom om att lönerna betalats ut. 

– Nu kan vi slänga dem i papperskorgen, och det känns skönt. 

Hade lönen inte betalats ut hade Saab Automobile fått sju dagar på sig att svara på betalningsuppmaningarna. Därefter skulle facken kunnat begära Saab Automobile i konkurs, något som alltså inte längre är aktuellt. 

Vladimir Antonov fortfarande med i matchen

På torsdagseftermiddagen planerade Vladimir Antonov att hålla presskonferens i Stockholm om hur han ser på Saab. Den ställdes snabbt in under onsdagen, skriver ttela. Anledningen sägs vara ”ökade engagemang” under torsdagen som ska vara relaterade till Saab, säger svenske talesman Lars Carlström till nyhetsbyrån TT. 

Lars Carlström passade även på att meddela att General Motors ändrat sin inställning till Vladimir Antonov och är numer positiva till honom som delägare i Saab Automobile. Nu ska regeringen ändra sig, men om och när det händer är inte klart i nuläget. Först när det händer kan EIB ändra sig om Antonov. I tisdags sa statsminister Fredrik Reinfeldt att Riksgälden ser över frågan. I en intervju med TT reagerar Saab informationsdirektör Eric Geers:

– Riksgälden gav sitt godkännande redan den 28 april. Även GM har sagt ja, så nu kan regeringen inte skylla på GM, säger han enligt Dagens Nyheter. 

Kinaexpert osäker på om Kina-affären går igenom

Frédéric Cho på svenska Handelsbanken, säger i en intervju med DN att Saabs affär med Pang Da och Youngman är osäker. 

– Jag vill inte vara kategorisk och säga att det inte går, men det är verkligen tuffa odds. Myndigheterna vill se färre och större aktörer. Dessutom ligger redan flera ärenden sedan länge och väntar på avgöranden. Det gäller bland annat Peugeot och Jaguar/Lands Rover, säger han. 

Underleverantören IAC varslar 115 personer

IAC tillverkar bland annat instrumentpaneler till Saab. De har fordringar på Saab på över 40 miljoner kronor och nu börjar det knaka i fogarna om pengar inte rullar in snart. 

– Stämningen är frustrerad. Man går ju och väntar på positiva besked från Saab så att vi inte behöver genomföra våra uppsägningar, säger Krister Johansson, klubbordförande för IF Metall på IAC, till Ekot.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!