080829-saab-trollh-minsk

Saab ska minska i Trollhättan

Från och med december lägger Saab ned kvällsskiftet i fabriken i Trollhättan. Den svaga bilförsäljningen i både Europa och USA tvingar nu även Saab att dra i handbromsen.

Beskedet att Volvo stoppar produktionen i Torslanda under tolv dagar i höst följs av ytterligare en tråkig nyhet. Saab lägger ned ett av två skift i Trollhättan från och med december i år. Både Saab och Volvo har redovisat svaga försäljningssiffror den senaste tiden och Saab meddelar nu att nedgången på marknaden är större än befarat. Dessutom menar Saabs vd Jan-Åke Jonsson att nedgången är accelererande.

– Det är dramatiska nedgångar. Så här långt har vi klarat det med flexibilitet i systemen. Men nu måste vi ta till de här drastiska åtgärderna, säger Jan-Åke Jonsson till Göteborgs-Posten.

I dagsläget är det oklart vilka följder nedskärningen får för Saabs anställda. Saab-ledningen vill försöka klara nedläggningen av kvällsskiftet utan att behöva göra några personalnedskärningar. Men trots det kan Jan-Åke Jonsson inte säga bestämt att det inte blir tal om uppsägningar.

– Med lite olika tekniker och med naturlig avgång kan vi göra en del. Men det är för tidigt att säga att vi klarar det helt utan personalminskningar, sade Jan-Åke Jonsson när han talade till bilindustrins underleverantörer under gårdagen på Folkets hus i Trollhättan enligt GP.

Saab vill ändå tro att den senaste tidens nedgångar är övergående. 2009 blir ett händelserikt år för Saab med nylanseringar som 9-4X, 9-3X och nya 9-5. Jan-Åke Jonsson vill mena att Saab är inne i en mellanperiod just nu och han hoppas att nästa år ska bli en skjuts för Saab.

Saabs och Volvos nedskärningar i de svenska fabrikerna innebär även hårda slag mot bilindustrins svenska leverantörer.

– Minskande order i personbilsindustrin är det som nu främst påverkar de svenska leverantörerna negativt, säger Teknikföretagens chefekonom Anders Rune i en kommentar.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!