110516-saab-pang-da

Saab tecknar avtal med Pang Da Automobile

Avtalet med Hawtai sprack, men vad gör väl det när det finns fler intresserade kineser? Nu har Saab och Spyker undertecknat en ny avsiktsförklaring med en ny kinesisk partner. Den här gången heter partnern Pang Da.

Saab och Spyker, med Victor Muller i spetsen, tycks vara bra på att ragga affärspartners i Kina. För några veckor sedan presenterades en affär med Hawtai Motor Group, som sprack kort därefter, men bara någon vecka senare presenteras en ny affär med en ny partner. På måndagsmorgonen skickade Saab ut ett pressmeddelande där man berättar om en avsiktsförklaring som träffats med Pang Da Automobile.

Med cirka 1 100 återförsäljare i sitt nätverk är Pang Da Kinas största distributör av bilar och börsnoterades i Shanghai för tre veckor sedan. Avsiktsförklaringen som undertecknats innebär att Pang Da köper Saab-bilar för 30 miljoner euro och eventuellt fler bilar till ett värde av 15 miljoner euro inom 30 dagar om vissa villkor har uppfyllts. Dessutom ska Pang Da köpa 24 procent av aktierna i Spyker Cars för 65 miljoner euro, motsvarande 590 miljoner kronor – ett kapitaltillskott som enligt Spyker räcker för att finansiera Saabs verksamhet på medellång sikt.

Avtalet med Pang Da innefattar även att ett joint-venture bildas för att sköta distributionen av Saab-bilar i Kina men eftersom Pang Da endast sysslar med distribution fortsätter Saabs jakt på en partner som kan hjälpa Saab med tillverkning i Kina.

Victor Muller är förstås nöjd med det nya avtalet.

– Pang Da är ett framåtblickande företag som, i rollen som den ensamt största bildistributören i Kina, ser en enorm potential för vårt märke på den kinesiska marknaden. Vi arbetar hårt för att slutföra alla nödvändiga avtal och etablera Saab på världens snabbast växande bilmarknad. Att Pang Da tar en betydande aktiepost i Spyker understryker deras förtroende för våra framtidsplaner, säger Victor Muller.

Mr. Pang Qinghua, Pang Das vd, är också nöjd.

- Med de nya produkter Saab har lanserat sedan de blev självständiga, till exempel nya 9-5 och 9-4X men inte minst den kommande efterföljaren till 9-3, tror vi att tajmingen är perfekt för Satt att komma in på den kinesiska marknaden. Vår storlek, finansiella styrka, kompetens samt förmåga att agera snabbt kommer att bli avgörande för Saabs framgångar i Kina.

För att avsiktsförklaringen ska leda till ett bindande avtal krävs att kinesiska myndigheter, Europeiska investeringsbanken, General Motors och Riksgälden godkänner affären.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!