110530-saab-full-rulle Foto: This GM image is protected by copyright and is pro

Saab tillbaka i full skala

Saab går idag upp i normal produktionstakt vilket betyder att minst 220 Saabar görs redo för leverans idag.

Men kön är lång – Saab-fabrikerna har 8 100 bilar att bygga ikapp. Av dem ska 6 500 byggas i Trollhättan, vilket betyder 1 600 bilar kortare siesta för mexikanerna som bygger suven 9-4X. Spykers vd Victor Muller uppskattar att Saab gått miste om 6 000 ordrar på grund av den avstannade tillverkningen, rapporterar nyhetsbyrån TT.  

Köerna kommer lösas efter principen första ordern in betyder första bilen ut. Det kommer gälla även för storbeställaren och räddaren i nöden Pang Da som vackert får vänta till i höst. Detta trots att man lagt in 30 miljoner euro i den lilla biltillverkaren. För denna investering får Pang Da ut 1 300 Saabar med leverans i höst. 

I händelse att den kinesiska bilförsäljarjätten fått blodad tand på den första affären skeppas ytterligare 650 Saabar till Kina som Pang Da får betala 15 miljoner euro för. Även denna affär ska betalas i förskott. 

För stunden är Saab stadd vid kassa men förhandlingar med alla underleverantörer är ännu inte avslutade. 

 – Jag tror inte att stormen är över. Vi har kommit över den värsta vågen. Men tills alla godkännanden är klara kan vi inte sova. Mycket arbete återstår ännu, säger Victor Muller till TT.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!