090706-saab-friska-gm Foto: GM / Wieck

Saab tillhör ”friska GM”

På söndagen fick GM sin rekonstruktionsplan godkänd i amerikansk konkursdomstol. GM kan nu delas upp i två delar – det friska, och det sjuka som ska avvecklas. Nu kommer det överraskande beskedet att Saab räknas som en del av det ”friska GM”.

GM har fått grönt ljus för försäljningen av de lönsamma delarna till ett nytt bolag, det stort klart sent på söndagen. Nu kan de friska delarna såsom Chevrolet och Cadillac brytas loss från de sjuka och föras över till ett smalare GM i form av ett nytt bolag. Det har länge stått klart att GM:s inställning till Saab inte har varit den mest positiva och att Saab har räknats till de sjuka delarna har tagits för givet. Men tvärtemot alla förväntningar kommer nu beskedet att Saab tillhör den friska och nya delen av GM.

– Vi har precis fått besked att Saab är placerat i ”Nya GM”, fram till att försäljningen är genomförd. Det visste vi inte förut, berättar Saabs Gunilla Gustavs för Göteborgs-Posten.

Saab hamnar därmed, för tillfället, i det nya GM som till 60 procent ägs av den amerikanska staten. I GM:s rekonstruktionsplan framgår det inte var Saab hör hemma, men enligt uppgifter direkt till Saab på måndagen är det alltså i den nya och friska delen. Enligt Gunilla Gustavs råder det därmed inga tvivel om att försäljningen av Saab ska genomföras.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!