080922-saab-australien-träd

Saab tvingas plantera träd i Australien

GM Holden, Saabs representant i Australien, har misskött sig. I en reklamkampanj har man hävdat Saabs bilar är gröna och koldioxidneutrala. Australiens motsvarighet till Konsumentverket har nu dömt GM Holden att plantera 12 500 träd som straff för det felaktiga påståendet.

I en stor landsomfattande reklamkampanj förra året marknadsförde GM Holden, som säljer Saab i Australien, sina Saab-bilar som miljövänliga val. Inget ovanligt i sig, att hävda sig själv som en miljövänlig biltillverkare är väl snarare regel än undantag i dagens bilindustri. Problemet var bara GM Holden gick över gränsen. I annonserna hävdade man att hela Saabs modellutbud var koldioxidneutralt och det sades även att det skulle planteras 17 träd för varje bil som såldes, vilket skulle kompensera för koldioxidutsläppen från bilens hela livstid.

Nu har GM Holden fällts då reklamen anses missvisande. Det har även framkommit att de 17 träd som skulle planteras bara räcker för att kompensera för bilens första år av koldioxidutsläpp. Nu tvingas GM Holden plantera en skog bestående av 12 500 träd för att kompensera för varje bil som sålts mellan den 27 juli och 1 september förra året, den tid då reklamkampanjen kördes. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!