Saab utvecklar miljövänlig snikbil

I ett samarbete med Lunds tekniska högskola håller Saab på att utveckla en prisbillig hybridbil.

Basmodellen ska bli en prisbillig parallellhybrid som drivs av en elmotor och en i första hand liten och bränslesnål förbränningsmotor (som går att driva på antingen etanol, bensin eller diesel). För den som vill kommer det även att  finnas mer påkostade alternativ som erbjuder häftigare prestanda.

Utmaningen ligger i att finna en lösning som minskar tillverkningskostnaderna avsevärt. Som det är nu är en typisk hybridbil betydligt dyrare att tillverka än en bil med vanlig förbränningsmotor. Det på grund av alla de dyra utvecklingskostnader, och alla påkostade extradelar som krävs.

Tanken är att modellen ska finnas i flera versioner för att passa olika personers plånböcker och önskemål. Grundmodellen, en parallellhybrid som drivs av en elmotor och en i första hand liten och bränslesnål förbränningsmotor (som går att driva på antingen etanol, bensin eller diesel).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet