091116-saab-betala

Saab vill inte betala tillbaka

Under första månaden av Saab Automobiles rekonstruktion betalade Länsstyrelsen i Västra Götaland ut lönegarantin till Saabs anställda. Av de 305,5 miljonerna vill nu Länsstyrelsen att Saab betalar tillbaka 110,7 miljoner. Men Saab motsätter sig Länsstyrelsens krav.

Senast om en knapp månad, närmare bestämt den 14 december, vill länsstyrelsen i Västra Götaland ha tillbaka 110,7 miljoner kronor från Saab Automobile. Det är en del av de 305,5 miljoner kronor som betalades ut i lönegarantin exklusive sociala avgifter till företagets anställda den första månaden efter det att rekonstruktion inleddes den 20 februari tidigare i år.

Enligt länsstyrelsen ingår de 110,7 miljoner kronorna inte i det offentliga ackordet som skrivs ned med 75 procent.

Saab motsätter sig dock länsstyrelsens återbetalningskrav. De har i stället förväntat sig att hela lönegarantin ingår i det offentliga ackordet och ska skrivas ned.

– Det kan bli så att vi går till domstol för att pröva frågan, säger Saabs informationschef Eric Geers till TT.

Saab och staten ska under hela rekonstruktionstiden, som pågick till och med den 21 augusti i år, haft olika synsätt på lönegarantin och återbetalningen.

Medan Saab står fast vid att pengarna ska ingå i det offentliga ackordet menar länsstyrelsen bestämt att lönegarantin är en ny skuld då denna utbetalades till de anställda för arbete utfört efter det att rekonstruktionen inleddes. Nya skulder ingår inte i ackordet hävdar länsstyrelsen som också påpekar att beslutet inte går att överklaga.

– Det är inte ett beslut som går att överklaga, utan ett krav som följer lagstiftningen, säger Christina Danielsson, chef för ekonomienheten på länsstyrelsen i Västra Götaland, till TT.

Om Saab Automobile inte betalar beloppet senast den 14 december så hamnar ärendet hos Kronofogden för indrivning.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!