Saabmuseet räddat!

Saabmuseet är räddat och kommer finnas kvar i ostyckat skick på samma plats som förut. Trollhättan stad vann budgivningen om de åtråvärda Saabarna som nu får bo kvar i de tidigare lokalerna.

Nu är det alltså klart, Saab-museet säljs i sin helhet för 28 miljoner kronor. Trollhättan stad kammade i fredags hem budgivningen på museet, tack vare stöd från Saab AB och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond. 

En av de större frågorna för Saab-fantaster har efter Saabs konkurs i december förra året varit vad som händer med eftermälet. Konkursboet innehöll en av svensk industrihistorias viktigaste samlingar – Saabmuseet – och många var oroliga över att samlingen skulle skingras när bilarna lades ut till försäljning. Försäljningen till samarbetstrion innebär nu att samlingen hålls komplett.

 – Det är naturligtvis jätteroligt att vi lyckades vinna den här budgivningen, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund till Sveriges Radio.

Över 500 anbud kom in från hela världen för de drygt 120 bilarna, men till slut var det bara ett bud som gick hela vägen.

Ett axplock av Saabarna som gick under klubban kan du se i vårt bildspel nedan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!