100108-saab-avveckling

Saabs avveckling påbörjad!

Här kastas man snabbt mellan sorg och glädje! Först bekräftas att fyra bud på Saab skickats in till GM. Nu kommer uppgifterna om att avvecklingen av Saab har påbörjats och att en likvidator utsetts.

GM bekräftar nu att de har fått ni flera olika bud och att ett kommer från holländska Spyker Cars. Mer vill de inte säga i nuläget.

Samtidigt uppger IF Metalls klubbordförande på Saab Automobile, Paul Åkerlund, att en likvidator har tillsatts av GM. Likvidatorn ska ha hand om Saabs avvecklingsprocess och därmed upphör bolagsstyrelsens ansvar för bolaget.

Facket har motsatt sig ägaren GM:s agerande och syfte med att tillsätta en likvidator och påbörjande av avvecklingsprocessen. MBL-förhandlingar ska ha inletts under dagen.

Stefan Löfven, förbundsordförande i IF Metall, är kritiskt till GM:s agerande.

– Det är oansvarigt av GM att i det här läget agera i två olika riktningar, både mot försäljning och mot avveckling. Det är obegripligt och oansvarigt att göra detta nu när man inte ens har hunnit granska de seriösa bud som faktiskt finns på Saab. Agerandet från GM:s sida stämmer inte överens med de signaler vi nyligen fått från företaget om att man verkligen vill sälja Saab och seriöst ska överväga de bud som kommit in, säger han i ett pressmeddelande.

GM bekräftar

Via ett pressmeddelande bekräftar nu GM att man utsett amerikanska AlixPartners för att övervaka den ordnade avvecklingen av Saab. De berättar också att de bett om ett godkännande av valet av AlixPartners av svenska myndigheter.

Avvecklingen väntas ta flera månader och ska se till att anställda, återförsäljare och leverantörer får tillräckligt skydd under tiden.

Precis som tidigare poängterar GM att Saab fortsättningsvis kommer att stå för sina garantier, samtidigt som man förser Saab-ägare runt om i världen med service och reservdelar.

GM bekräftar också att de fått in flera bud på Saab och att de fortsätter med att utvärdera dessa. Utvärderingen sägs inte påverkas av att de nu valt AlixPartners som övervakade av avvecklingen.

Fakta om likvidation

Likvidation av aktiebolag

Likvidation är upplösning av ett bolag genom att tillgångarna förvandlas till pengar i den mån det behövs, skulderna betalas och eventuellt överskott fördelas. När bolaget gått i likvidation företräds bolaget av styrelsen och verkställande direktören (vd) till dess att en eller flera likvidatorer har utsetts. Därefter företräds bolaget av likvidatorn som alltså ersätter styrelsen och vd. Likvidatorn ska genomföra likvidationen, det vill säga avveckla bolaget, till dess att det är upplöst. Det är i de flesta fall Bolagsverket som beslutar vem som blir likvidator i ett aktiebolag.

 

Likvidator i aktiebolag

En likvidator har till uppgift att avveckla ett aktiebolag. Likvidatorn utses av Bolagsverket eller i vissa fall av tingsrätten. Om bolaget går i konkurs kan likvidatorn under vissa förutsättningar få ersättning från Bolagsverket för likvidationskostnaderna.

Källa: Bolagsverket

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!