091105-saab-eib-försenas Foto: Tom Drew

Saabs EIB-lån kan försenas av EU

Pengarna från Europeiska investeringsbanken kan dröja. Enligt TT har EU-kommissionen frågetecken om Saabs ekonomi och ett slutgiltigt besked om lånet kan dröja till efter årsskiftet.

 Lånet på fyra miljarder kronor från Europeiska investeringsbanken (EIB) har ända sedan Koenigsegg kom in i Saab-affären utmålats som grundbulten i affären. Att lånet godkänns är en förutsättning för att Koenigsegg Group och BAIC ska slutföra köpet av Saab Automobile. Enligt ett dokument som TT har tagit del av vill EU-kommissionen försäkra sig om att Saab inte hade ekonomiska svårigheter den 1 juli 2008 – före finanskrisen. Det är ett krav för att vara berättigad till stöd.

EIB har redan gett sitt godkännande till lånet men innan pengarna kan betalas ut ska EU-kommissionen ha prövat och godkänt låneupplägget för att se till att det inte bryter mot EU:s statsstödsregler, och först därefter kan den svenska staten kan gå i god med statliga garantier. Enligt TT vill EU-kommissionen ha mer information om Riksgäldens modell för att ge statliga garantier. Senast den 17 november ska regeringen ha lämnat in det kompletterande underlaget. Därefter har EU-kommissionen två månader på sig. Godkännandet kan således dröja till den 17 januari.

Christian von Koenigsegg har tidigare understrukit hur viktigt det är att tidsschemat följs, fler förseningar är inte bra. Saabs nuvarande ägare General Motors har varit tydliga med att alla band till den svenska biltillverkaren kommer att klippas senast vid årsskiftet. 

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!