091118-saab okej ekonomi

Saabs ekonomi inget hinder för EIB-lånet

För en knapp månad sedan godkände Europeiska investeringsbanken Saabs låneansökan. För två veckor sedan ansåg Riksgälden att Saabs säkerheter vara tillräckliga för att statliga garantier ska ges. Nu ser det dessutom ut som att EU-kommissionen ska kunna godkänna lånet då regeringen ger tummen upp för Saabs tidigare ekonomiska läge.

För att Saabs lån hos Europeiska investeringsbanken (EIB) ens ska ha möjlighet att godkännas måste EU-kommissionen få säga sitt och ge tummen upp. Som grund för sitt beslut tar EU-kommissionen bland annat hjälp av den svenska regeringen som klargör om Saab Automobile klarar EU:s regler för utlåning av pengar. Just detta krav anses vara det tuffaste av dem alla.

EU-kommissionen kräver att ett bolag inte befann sig i ekonomiska trångmål under sommaren 2008, det vill säga precis före den finansiella kris som infann sig under följande höst. Om ett bolag hade ekonomiska problem redan före finanskrisen kan det med största sannolikhet glömma stöd.

Konsultföretaget KMPG har på uppdrag av regeringens gått igenom Saabs finanser och granskat kapital, kassaflöde och försäljning. I den sammanställda rapporten som sedan skickades till regeringen stod att Saab Automobile inte befann sig i någon ekonomisk knipa under sommaren 2008, bland annat för att ägaren GM hade skjutit till med pengar. Med denna rapport som grund har regeringen nu sammanställt ett 80-sidigt dokument som visar att Saab hade sina finanser i ordning och som inom kort ska skickas till EU-kommissionen. Saab själva har också bidragit med egen dokumentation som visar att finanserna var sunda i mitten av 2008.

Nu återstår det för EU-kommissionen att besluta om Saabs EIB-lån på drygt fyra miljarder kronor ska godkännas eller inte. EU-kommissionen har två månader på sig att bestämma sig, men förhoppningsvis går det snabbare så att affären mellan GM och Koenigsegg Group kan komma till stånd så kvickt som möjligt.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!