090727-saab-förlust 2008

Saabs förlust 2008 – 4,1 miljarder

Inte helt oväntat gjorde Saab Automobile en kraftig förlust under 2008 – drygt 4,1 miljarder kronor. Jämfört med året innan är det näst intill en fördubbling. Samtidigt rasade försäljningen till låga 93 220 sålda bilar. Men tongångarna inom företaget är positiva.

  Under 2008 gjorde Saab Automobile en brakförlust på 4 148 miljoner kronor, vilket bolagets årsredovisning, som släpptes under måndagen, visar. Jämför man med 2007 är det nästan än fördubbling då förlusten låg på 2 194 miljoner kronor. Även försäljningsmässigt kan man tala om ett ras då man jämför 2008 med året dessförinnan. 2008 sålde den svenska biltillverkaren 93 220 bilar jämfört med 125 086 bilar. Det är ett tapp på enorma 31 866 bilar.

Men de dystra förlustsiffrorna förtäljer inte hela sanningen enligt Saab Automobiles ledning.

– Att jämföra bokslutet för 2008 med hur det ser ut finansiellt för Saab Automobile i dag, är som att jämföra äpplen med päron, säger Gunilla Gustavs på informationsavdelningen på Saab Automobile till TT.

Saabs rekonstruktion under våren och sommaren har medfört ett förlängt räkenskapsår.

– Vi står ju under rekonstruktion och ska få nya ägare. I de här siffrorna ingår till exempel inte alla Saabs verksamheter utanför Sverige, till exempel eftermarknad, återförsäljare och finansmarknad, som ingår i GM:s årsredovisning, säger Eric Geers, informationsdirektör på Saab Automobile, till TT och påpekar samtidigt att 75 procent av bolagets skulder i dag är avskrivna.

De dystra försäljningssiffrorna tror Gunilla Gustavs delvis kan förklaras av företagets konkurshot och att köpare därmed vänt sig till andra bilmärken. Men de ser positivt på framtiden och tror att försäljningen inom kort kommer att öka till minst 100 000 bilar om året.

– Vi känner redan av ett ökat orderintag från återförsäljarna. Men vi har ännu inga försäljningssiffror att presentera, säger hon till TT.

I och med förra veckans läckage av bilderna på nya Saab 9-5 och uppmärksamheten kring dessa, inte bara i Sverige och på teknikensvarld.se, kan man som svensk hoppas på samma uppmärksamhet kring lanseringen av bilen en bit in på nästa år. Då kanske Saab Automobile kan få den skjuts uppåt i försäljningen som de verkligen behöver.     

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!