090610-saab-tre-budgivare

Saabs tre budgivare utpekade

Köpkarusellen kring Saab fortsätter, men snart stannar den. Enligt Financial Times ska GM utse en köpare av Saab i slutet av veckan. Tidningen pekar också ut de tre som bjuder på Saab. Koenigsegg är en, Renco Group är en annan och den tredje är Merbanco. Men kanske finns det även en fjärde…

 Merbanco. Så heter den tredje och hittills okända budgivaren på Saab. Merbanco är en grupp investerare från Wyoming i USA som enligt Financial Times källor är intresserade av att köpa Saab. Tidningen hänvisar till två personer som har insyn och enligt dessa är de tre budgivarna, förutom Merbanco, svenska Koenigsegg och Renco Group.

Den svenska sportbilstillverkaren Koenigsegg har sedan länge figurerat i rapporteringen om budgivningen men har flera gånger uppgetts vara uträknade. Koenigsegg, som backas upp av norrmannen Bård Ekers har framställts som en osannolik köpare av Saab men när det nu verkar som att de hänger med fortfarande kanske det inte är så otroligt att vi får ett Koenigsegg-ägt Saab ändå.

Financial Times pekar även ut Renco Group som en av budgivarna. Renco, som styrs av den kontroversielle miljardären Ira Rennert, har på senare år gjort sig kända genom att vara ägare till AM General som tillverkar Humvee-bilarna åt det amerikanska försvaret. Ira Rennert köpte bolaget 1992 för tio miljoner dollar. För fem år sedan var hans imperium Renco Group på fallrepet, tre av företagen i imperiet hade gått i konkurs. Räddningen blev AM General som han kunde sälja 70 procent av aktierna i för en miljard dollar. Renco Group är framförallt ett gruv- och metallföretag och har ett fläckat rykte bland myndigheter och miljöorganisationer.

Financial Times uppger att GM har bjudit in de tre parterna till samtal den här veckan för att kunna underteckna ett intentionsavtal med den slutliga köparen innan helgen. Detaljerna om affären är fortfarande okända men enligt Financial Times källor överväger GM att behålla en minoritetsandel i Saab på cirka tio procent av aktierna. Efter försäljningen ska Saab få använda sig av teknik och plattformar som tagits fram av GM i ytterligare fem till tio år.

Som en extra tvist på det hela uppger den kinesiska tidningen  South China Morning Post att den kinesiska biltillverkaren Beijing Auto också är med i budgivningen. Beijing Auto, som för övrigt är Daimlers partner i Kina, uppges ha varit intresserade av Opel men sedan den affären avslutades till Magnas fördel har kineserna vänt intresset mot svenska Saab. 

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!