080925-bentl-final-series

Säg farväl till Bentley Arnage

För att markera slutet på en era ska Bentley bygga 150 specialversioner av Arnage. I och med namntillägget Final Series bekräftar Bentley för första gången att den ståtliga britten är på utgående. Nu börjar spekulationerna om dess efterföljare.

Av många ansedd som den sista riktigt brittiska Bentleyn är Arnages dagar räknade. Bentley har länge hållit inne med uppgifter om att den tio år gamla modellen är på upphällningen. Men nu vet vi. På nästa veckas Parissalong visas Arnage Final Series. Med vissa nya detaljer och lite lyxigare utförande vill Bentley att Arnage ska gå ur livet med stil. Enligt Bentley kombinerar Final Series-modellerna sportigheten från Arnage T med elegansen från Arnage R.

Alla 150 Final Series-exemplar drivs av den klassiska 6,75-liters V8-motorn med dubbelturbo. Motorn vars ursprung kan spåras tillbaka till förra seklets mitt förmår fortfarande att trycka ur sig hela 500 hästkrafter och 1 000 Nm. För en bil som väger nästan 2,6 ton och är lika ombonad som en engelsk herrklubb är fartresurserna imponerande. 0-100 km/h går på 5,2 sekunder och toppfarten anges till 288 km/h.

Detaljer som skiljer Final Series-versionerna från pöbeln av vanliga Arnage-modeller är bland annat en diskret omstylad nedre frontspoiler och inte minst den vansinnigt begärliga Flying B-kylarprydnaden. Baksätespassagerarna kan glädja sig åt en oumbärlig detalj som ett minibarskåp komplett med två snapsglas och en flaska. Skulle regnoväder göra sig påmint finns fyra Bentley-paraplyer monterade i bagageutrymmet.

Vad händer då efter Arnage Final Series? Bentley har inte avslöjat något om någon ersättare, mer än att de har en på gång och att den ska bli ännu lyxigare och storslagen än Arnage. Rolls-Royce Phantom kan komma att få se upp.

Provkörning

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!