Säker trafik för alla

Vid årets trafiksäkerhetskonferens i Tylösand antogs på onsdagen "The Tylösand declaration" som ett uttryck för medborgarnas grundläggande rättigheter till en säker trafik.

Med infrastrukturminister Åsa Torstenssons namnteckning överst i raden av undertecknare antog konferensen deklarationen som gemensam för att sprida nollvisionens innehåll och avsikter internationellt. Efter 10 år med nollvisionen i Sverige har det internationella intresset allt mer ökat. Årets konferens har haft en internationell inriktning med representanter inom trafiksäkerhetsområdet från USA, Australien och Europa.

 - Det stora gensvar som Tylösandsdeklarationen fått stärker arbetet i Sverige med Nollvisionen och bäddar för ett internationellt genombrott, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

 

Trafikdeklarationens fem artiklar:

1. Alla har rätt att använda gator och vägar utan att riskera liv och hälsa 

2. Alla har rätt till säker och hållbar mobilitet – säkerhet och hållbarhet ska komplettera varandra 

3. Alla har rätt att använda vägtransportsystemet utan att riskera att omedvetet utsätta andra för risk 

4. Alla har rätt till information om säkerhetsproblem och säkerhetsnivå på alla komponenter, produkter, åtgärder och tjänster i vägransportsystemet 

5. Alla har rätt att förvänta sig i ett systematiskt och kontinuerligt förbättringsarbete; alla ansvariga i vägtransportsystemet har en skyldighet att vidta korrigerande åtgärder då säkerhetsbrister som kan åtgärdas, upptäcks

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!