090724-nissan-navigation

Säkrare och grönare med ny Nissan-navigation

Nissan presenterar sitt nya navigationssystem som ska göra bilkörningen både säkrare och grönare. Det nya systemet använder ITS-information för att varna för dålig sikt och skolzoner samtidigt som det hjälper till att köra bilen så snålt som möjligt.

 Nissans system är det första i världen som använder sig av så kallad ITS-information (Intelligent Transportation System). ITS-informationen skickas ut från ett otal sensorer placerade ut med vägnätet och består av uppgifter om trafik- och väderförhållanden med mera. Nissan Fuga blir den första produktionsbilen som använder systemet när den lanseras i Japan i höst. Meningen med systemet är att bilens förare ska bli förvarnad om olika problem eller faror i trafiken och därmed kunna undvika dem.

Den främsta funktionen är den som känner av om bilen närmar sig en korsning med dålig sikt och om det finns trafik som kan utgöra en fara. Föraren varnas då genom ljud- och ljussignaler. Navigationssystemet hjälper också till att varna för skolzoner och säger till om det går för fort och föraren behöver bromsa. Ett annat plus är att systemet är duktigare och snabbare på att räkna ut nya rutter för körningen.

Men systemet ska som sagt inte bara göra körningen säkrare, med ny teknik ska bilen kunna köras betydligt snålare än tidigare. Systemet tar emot och bearbetar information om hur skarp en kurva är, avstånd till rödljus eller liknande och hjälper till att bromsa motorn för att göra körningen så snål som möjligt. Denna funktion finns redan i Nissans ECO-serie, ett antal bilar med grön inriktning som lanserades i Japan i april.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!