Säljstopp för bensindrivna Audi-modeller i Europa

Audi har tvingats införa ett tillfälligt säljstopp för volymmodellerna A4 och A5 i hela EU. Det gäller alla bensindrivna versioner. Ändringar gör att bilarna drar mer bränsle i NEDC-cykeln.

Audi har stoppat försäljningen av alla bensindrivna A4- och A5-modeller i Europa, inklusive prestandaversionerna S4 och S5. Detta efter att biltillverkaren infört ändringar som gör att förbrukningen i NEDC-körcykeln är högre än vad som är angivet. Det skriver Motoring.

I A4- och A5-modellerna med 2,0 TFSI-motor har Audi infört ett så kallat mildhybridsystem för att sänka bilarnas faktiska förbrukning, där en liten elmotor/generator ersätter startmotorn och fungerar som en hjälpmotor. Enligt Audi sänker det förbrukningen ute på vägen, men i NEDC-körcykeln ökar tekniken förbrukningen med 0,2-0,3 l/100 km.

I S4 och S5 handlar ändringarna om en mjukvaruuppdatering som ska ge en jämnare kraftfördelning i körlägena Comfort och Auto och samtidigt få ett sportigare uppträdande i Dynamic-läget, något som även det ökar förbrukningen en aning.

Det här innebär att myndigheterna måste godkänna den nya siffrorna innan bilarna kan säljas i EU, och det kan ta mellan sex och åtta veckor, meddelar Audi. Under tiden stoppas nu försäljningen i alla Europeiska länder utom Schweiz.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!