100118-bugatti-sjöbotten

Sällsynt Bugatti räddad från djupet

Efter mer än 70 år på sjöbottnen har en av världens mest sällsynta Bugatti-modeller intagit rampljuset. Den nästan helt sönderrostade bilen, en Bugatti Brescia Type 22 Roadster från 1925, väntas gå under klubban för uppemot en miljon kronor.

Den sällsynta Bugattin har legat på botten av sjön Maggiore i Schweiz i 73 år och är nästan helt sönderrostad. Endast 20 procent av delarna uppges vara i gott skick nog för att återanvändas och det är inte sannolikt att den kommer att renoveras. Trots det tror auktionshuset Bonhams att den kan gå för så mycket som 700 000-900 000 kronor, en mycket dyr skrothög med andra ord.

Begreppet skrothög är dock relativt och det här objektet har utan tvekan ett värde. Historien bakom den förlista Bugattin är ingen vild biljakt med dramatiskt slut utan tvärtom en torr berättelse om myndigheter och tullavgifter. Bugattin tros har blivit övergiven av sin ägare, den Zürich-födde arkitekten Marco Schmuklerski som tagit in bilen i landet men lämnade Schweiz 1936. Bilen blev stående ända tills myndigheterna krävde att tullavgifterna på bilen skulle betalas men bilen, som nu var elva år gammal och välanvänd, ansågs inte vara värd ens en bråkdel av det begärda beloppet. Lösningen blev skrotning och det enklaste sättet var uppenbarligen att sänka den till sjön Maggiores botten.

Där blev den kvar ända fram till 2009, trots att den upptäcktes redan 1967 av en dykare. Denna unika och svårt förfallna Bugatti Brescia Type 22 Roadster har sedan dess fungerat som populärt mål för den lokala dykklubben i Ascona. Den 12 juli förra året beslutade dykklubben att bilen skulle plockas upp ur djupet och säljas på auktion. I februari 2008 mördades en av klubbens unga medlemmar, Damiano Tamagni och pengarna från försäljningen ska doneras till organisationen Fondazione Damiano Tamagni som arbetar för att minska ungdomsvåldet.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!