090105-bugatti-type-57s

Sällsynt Bugatti Type 57S till salu

Ett garagefynd av imponerande slag har nyligen gjorts i engelska Tyneside. En 1937 års Bugatti Type 57S Atalante går i februari upp till försäljning, efter att ha samlat damm i nästan 50 år. Bilen beskrivs som ett av de sista stora ”ladufynden”.

Arvingarna till den avlidne kirurgen Harold Carr kunde förmodligen inte tro sina ögon när de sökte igenom sin släktings garage. Under damm och bråte gömde sig en Bugatti Type 57S Atalante. Nu är den till salu. Auktionshuset Bonhams har fått i uppdrag att sälja bilen på auktion i Paris nästa månad. Bugattin förväntas bli inropad för minst 30 miljoner kronor.

Bilen är en av ytterst få byggda. Endast 17 exemplar tros ha färdigställts. Den förste ägaren var Earl Howe, British Racing Driver’s Clubs förste ordförande. Howes Bugatti, med chassinummer 57502, färdigställdes den 5 maj 1937. Howe körde bilen i åtta år innan den kom att byta ägare. Howe satte sin egen prägel på bilen och utrustade den med nya kofångare, backspeglar och ett bagageräcke baktill. År 1955 köptes bilen av Harold Carr som använde den de första fem åren. Men i början av 1960-talet parkerades den i ett garage. Den skulle inte komma att lämna garaget förrän nästan 50 år senare.

Bilen sägs vara i mycket fint skick, alla originaldelar finns kvar, även om de kan behöva en mindre renovering. Den uppges dessutom ha en ovanligt låg mätarställning, drygt 4 000 mil. James Knight, internationell chef över Bonhams motoravdelning, säger att han har känt till att bilen finns, men inte haft en aning om var eller i vilket skick. Enligt James Knight är denna Type 57S ett av de sista riktigt stora så kallade ladugårdsfynden.

Provkörning

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!