071128-sämsta-bilarna

Sämsta bilarna 2008

Amerikanska finanstidningen Forbes har för fjärde året i rad skrapat ihop statistik och information för att ta fram en lista på årets tio sämsta bilar. De fem sämsta kommer från Chrysler.

Listan som Forbes tar fram varje år kallar de för ”Automotive Turkeys”, fritt översatt blir det ”Bilarnas kalkoner”.

Endast bilar som är av 2007 års modell och säljs i USA platsar på listan. Fyra faktorer har Forbes tagit hänsyn till för att få fram rangordningen.

Bilarnas försäljningsvolym och antal återkallelser rapporterade av amerikanska National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA). 

Bilarnas pålitlighet grundat på kunders betygsättning enligt Consumer Reports. 

Bilarnas värdeminskning enligt Automotive Leasing Guide. 

Bilarnas säkerhetsbetyg grundat på krocktester utförda av amerikanska NHTSA och Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). 

 

Plats ett till tio över de sämsta bilarna 2007 ser ut som följer:

1. Chrysler Sebring 

2. Dodge Nitro 

3. Jeep Liberty 

4. Dodge Caliber R/T AWD 

5. Dodge Magnum 

6. Ford Crown Victoria 

7. Chevrolet Aveo 

8. Nissan Quest 

9. Hyundai Entourage 

10. Pontiac Grand Prix 

 

En av anledningarna till Chryslers mindre smickrande placeringar är stora återkallelser av bilar.

Jeff Bartlett på ConsumerReports.org säger att en av anledningarna till att Chryslers bilar återkallas i så stort antal beror på att deras olika modeller i väldigt stor utsträckning använder sig av samma drivlina, plattform och interiöra detaljer. På så vis kan ett helt varumärke undermineras trots mindre problem som ska åtgärdas.

Enligt talesmän på Chrysler möter deras bilar kundernas krav på amerikansk säkerhetsstandard. Ett uttalande som inte riktigt stämmer överens med flera av de mediokra säkerhetsbetyg som delats ut av IIHS.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!