100130-säpo stopp saab

Säpo låg bakom stoppet av Saab-affären i december

Enligt uppgifter som Dagens Industri publicerar i dag var det den svenska regeringen med hjälp av Säpo som stoppade den ryska Antonov-familjen från att ta del av Saab. Det var också därför som GM den 18 december meddelade att förhandlingarna stoppades och att Saab skulle läggas ned.

Holländska Spyker Cars var på hugget mer eller mindre direkt efter det att Koenigsegg Group meddelat att man drar sig ur Saab-affären. De förhandlade länge med GM när så plötsligt amerikanerna gjorde helt om och meddelade den 18 december förra året att förhandlingarna med Spyker Cars kollapsat och att man ämnar lägga ned Saab. Ilskan här hemma i Sverige var stor och många svor sin förbannelse över den stora amerikanska biljättens agerande.

Men riktigt så enkelt är det inte som många trodde då. Det ligger betydligt mer bakom som först i dag kommer upp till ytan via Dagens Industri.

Det var i själva verket den svenska regeringen i form av Riksgälden som låg bakom det hela. Riksgälden gav ett privat undersökningsföretag och Säpo i uppdrag att hårdgranska den ryska Antonov-gruppen som var huvudägare i Spyker Cars.

När undersökningsföretagets och Säpos rapport damp ner på Riksgäldens och regeringens skrivbord innehöll den information som ”gick långt över gränsen för vad som gick att acceptera”.

Bland annat innehöll rapporten starka kopplingar mellan Antonov-gruppen och penningtvätt samt organiserad brottslighet.

Medan GM satt och förhandlade med Spyker Cars, helt ovetandes om vad den svenska regeringen hade satt igång för process, skickades rapporten till amerikanska FBI som i sin tur kontrollerade uppgifterna i den. Kort därefter fick GM:s styrelse en direkt order från den amerikanska regeringen att stoppa affären, vilket också gjordes den 18 november då GM meddelade världen att de lägger ned Saab.

Hans Lindblad, statssekreterade på Finansdepartementet som Riksgälden lyder under, bekräftar händelseförloppet för Dagens Industri. Informationen ska också ha underlättat för regeringen att argumentera för att budgivarna skulle få förlängd tidsfrist, eftersom det var just den svenska regeringen som låg bakom initiativet att hårdgranska Antonov-gruppen. Tidsfristen var från början satt till den 31 december, men i dag vet vi att den blev förlängd. Den 26 januari meddelande GM att Spyker Cars köper Saab, utan någon som helst rysk inblandning.

– Antonov-familjen är borta nu och har ingen som helst maktställning i Saab Spyker, bekräftar Hans Lindbland för Dagens Industri.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!