090408-scion-iq-toyota

Scion iQ – kejsarens självklara val!

Toyota iQ har rönt stor uppmärksamhet med sitt lilla format och delvis tuffa utseende, men det är ändå något som saknas. Vad det är har Toyotas amerikanska märke Scion satt fingret på!

På bilsalongen i New York, som håller öppet hus nu i veckan, visar Toyotas amerikanska bilmärke Scion upp en tuff liten rackare som nästan får Brabus Smart Fortwo-version att se tam ut.

De har helt enkelt tagit en Toyota iQ, ”rebrandat” den genom att slänga på sina egna emblem (iQ kan dock komma att säljas som Scion i USA), för att sedan skicka bilen till Toyota-trimmarna på Five Axis.

När de fick tillbaka bilen från trimfirman hade de en skapelse i sina händer som de helt enkelt titulerade Scion iQ Concept och som nu drar blickarna till sig på salongen i ”The Big Apple”.

Den lilla 3+1-sitsiga bilen har målats i en skrikande gul färg, försetts med 18-tumsfälgar skodda med lågprofildäck, karossbreddats samt fått frontspoiler och bakre (fejk)diffusor av tuffare stuk med mittutblås bak. Dessutom har de modifierat strålkastarna och bakljusen samt adderat positionsljus av LED-typ för att få till den sista lilla touchen exteriört.

Inuti bilen har de tuffat till instrumentbrädan med bland annat belyst mittkonsol och iQ-logotyp. Skärmen ovanpå mittkonsolen mäter tio tum från vilken man sköter infotainmentsystemet, alltså filmspelning, musik, navigation med mera. När den inte används fälls den ned.

Även mekaniskt har Five Axis sett till att Scion iQ har en lite tuffare framtoning. Under huven sitter en 1,3-liters VVT-i-motor med fyra cylindrar och 94 hästkrafter. Det är alltså inte samma motor som i Toyota iQ 1,33. Hjulupphängningen har uppgraderats med bland annat coilovers från Tein och skivbromsarna är nu sportigt hålborrade. ABS och VSC (elektroniskt stabiliseringssystem) är standard i konceptbilen.

Scion säger ingenting om en produktionsversion likt konceptet ska komma på den amerikanska marknaden. Men en sak är säker – gör den det, så har Toyota i Europa chansen att tuffa till sig rejält genom att plocka hit en motsvarighet med Toyota-emblem i nosen!

Valet av rubrik kanske du undrar över. Den syftar på bilens kulör och under Mingdynastin i Kina symboliserade färgen gul kejsaren eftersom han ansågs härstamma från solen.

Läs mer

Provkörning

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!