Nya Volvo XC90 modellår 2015. Foto: Klicka för större bild.

Se hur nya Volvo XC90 fungerar vid rundslagning

En högbyggd suv har lättare för att slå runt än en lågt byggd bil, det säger sig självt. Nya Volvo XC90, exempelvis, har därför skydd mot rundslagning och skulle den ändå snurra – då går det till så här.

Utgående generation Volvo XC90 har prisats för sin krocksäkerhet under många år, inte minst rundslagningsskyddet har berömts. Nya XC90, som presenterades i går, har samma teknik inbyggd men i ett moderniserat och förbättrat utförande. Sensorer läser av om bilen har tendenser till att slå runt. Om tendenser registreras bearbetas motorn och hjulen per automatik för att förhindra rundslagning. Skulle nya XC90 ändå slå runt finns det speciella krockgardiner som blixtsnabbt utlöses för att skydda mot huvudskador medan pyrotekniska bältesförsträckare aktiveras på alla sju platser.Hur XC90 fungerar vid rundslagning och andra olyckstillbud ser du i filmen ovan. Vill du läsa mer om nya Volvo XC90, dess säkerhet för passagerarna (bland annat det nya whiplash-skyddet) och allt annat 

rekommenderas du denna artikel. Där finns även massor av bilder och många fler filmer.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!